Agile/Scrum. To be or not to be?

Agile/Scrum. To be or not to be?

20161010 Themasessie Agile/scrumMonday 17 October 2016

Met als inleiding, hoe ontwikkel jij nou? hebben we tijdens de themasessie over Agile/Scrum bij Aegon best practices gedeeld en de vele aanwezigen weer verder geholpen over dit onderwerp.

Op maandag 10 oktober heeft de themasessie Agile/Scrum plaatsgevonden bij Aegon Nederland, met als titel Agile/Scrum, hoe ontwikkel jij nou? Met een grote gemengde groep kwamen we bij elkaar. De vraag voor deze sessie kwam vanuit de CEG Agile/Scrum die graag de visie op Agile/Scrum van CIO's wilde vernemen. Vanuit de CIO’s hebben we Kees Smaling, CIO van Aegon, en Ton van Rhijn, Directeur ICT & Informatiemanagement bij CZ, bereid gevonden om de cultuurtransformatie bij hun organisaties toe te komen lichten.

Kees begint zijn presentatie met dat Aegon wel moest veranderen door snelle opeenvolgende wensen uit de markt. Voorbeelden zijn het veranderen van het contact met de klant dat tegenwoordig veelal direct plaatsvindt en de snelheid van het afhandelen van de klantverzoeken. Door een klein team los te trekken uit de bestaande organisatie en na te laten denken over een werkwijze die past bij de Aegon organisatie, is de vernieuwde werkwijze tot stand gekomen. Achterliggende principes die stof tot nadenken gaven bij de aanwezigen waren zelforganiserende teams versus zelfsturende teams, het realiseren van een waarde netwerk o.a. door het aanbieden van een waardenworkshop, een supporting environment bouwen waarbij de hele organisatie een rol heeft. De cirkel wordt rond gemaakt door het "self improvement" zijn van de teams. Wat heeft waarde toegevoegd, wat niet, wat moeten we niet meer doen, etc.

Ook bij CZ, enthousiast toegelicht door Ton, moet de verandersnelheid op hoog tempo aangepast worden. IT is niet meer leidend, maar wordt middels het Tango model in goed samenspel met business gerealiseerd. Immers zo legde Ton uit, in de tango is de man leidend, maar alleen als beide partners op hetzelfde niveau dansen, krijg je succes. Voorbeeld van dit succes is onder meer kwalitatieve en frequente opleveringen met business waarde, transparant en actueel inzicht in status en voortgang, hogere productiviteit en meer "first time right",  maar ook gemotiveerde medewerkers en  meer creativiteit. Maar let op, sommige teams zijn in staat om zich uit de organisatie te ‘agileren’ en daar moet je voor waken. Lastig punt om goed te beheersen bij zowel Aegon als CZ is het bewaken van de samenhang of wel de afhankelijkheden tussen Agile teams. Beide organisaties hebben daar hun eigen oplossing voor.

In het tweede deel van de themasessie hebben we een aantal standpunten, stellingen en vragen vanuit de CEG Agile/Scrum voorgelegd aan de CIO's. Wat we hier leerden is dat het "Kortcyclisch multidisciplinair teamgericht werken" niet alleen een topic is van de CIO, maar dat de achterliggende denkwijze door de hele organisatie moet worden ondersteund en dat bepaalde waterval en Prince II principes ook prima toegepast kunnen (blijven) worden in sommige situaties. Interessante discussies en zienswijzen om te spiegelen aan de eigen organisatie en cultuur van de deelnemers. Op basis van de uitkomsten van deze interactieve themasessie concluderen we dat Agile een middel is en geen doel op zich om het IT voortbrengingsproces te verbeteren. Blijf kijken naar wat past binnen jouw organisatie en bij jouw mensen, en durf ook buiten het Agile boekje te treden, als dat beter past.

Ook tijdens het buffet en het netwerken werden de ervaringen nog gedeeld over de inrichting van portfoliomanagement, de cruciale rol van de product owner, noodzaak voor coaches, etc. Genoeg input voor volgende sessies over dit onderwerp!

« Back

More news

Business IT users condemn Broadcom's market behaviour and call on European Commission for appropriate action

2023-06-26 | NB | CIO verenigingen roepen Breton op tot actie EUCS voorstel brengt grote gevolgen voorThursday 28 March 2024 Today, CIO Platform Netherlands and its three European sister associations sent a joint letter to the European Commission following possible market-distorting behaviour by Broadcom since its acquisition of VMware. full story

Arjen Boersma and Edward Cox join the board

2024-01-11 | Nieuwe BestuursledenThursday 28 March 2024 We would like to welcome Arjen Boersma, CIO ProRail and Edward Cox, CIO Louwman Group, to the board of CIO Platform Nederland. full story

Recap Online Lunchsession Approach and experience in implementing Copilot at SHVEnergy

2024-03-19   SHV Co-pilot op de werkplekThursday 21 March 2024 In an online lunchsession on Tuesday March 19th, noon-1pm, Paulo Rodrigues, CIO at SHVEnergy, presented the approach taken by his team in introducing Microsoft Copilot to (part of) their workforce by way of a pilot. full story

Umbrella organisations call for National Growth Fund to remain open

2024-03-12 Koepels roepen op tot openhouden nationaal GroeifondsFriday 08 March 2024 Together with VNO-NCW, FME, NLdigital and several other parties, CIO Platform Nederland sent an open letter to the Lower House last week calling for the National Growth Fund, and in particular the current 4th round, to remain open. full story

View all news items through the archive

Close