Jaardag 2018 ‘Shape the future’

Jaardag 2018 ‘Shape the future’

20180615 Jaardag header foto.png15 June 2018

‘IT wordt digital’ vormt dé rode draad van het programma tijdens de Jaardag 2018 van het CIO Platform Nederland op donderdag 14 juni jl. “Digital is een no-brainer”; aldus de kersverse voorzitter Arthur Govaert. 

Het thema ‘Shape the Future’ en het veelzijdige programma van de Jaardag sprak velen aan. Ruim 100 leden en deelnemers van het CIO Platform Nederland zijn afgelopen donderdag 14 juni naar Vianen afgereisd. Het programma bood de nodige inspiratie met een plenair gedeelte en aansluitend twee workshoprondes. Om direct aan de slag te gaan met een eigen experiment en het verder vormgeven van de digitale transformatie, maar dan net even anders! 

Bekijk hier de impressie video van deze middag:



De middag ging van start met het openingswoord van Ronald Verbeek, directeur van het CIO Platform Nederland. Met een warm welkom voor de leden, ons ere-lid Foppe Vogd en een aantal externe partijen uit het ecosysteem van de vereniging. 

Vroeger IT, nu digital
Marcel Krom (CIO PostNL) kreeg vervolgens het woord voor de laatste maal als voorzitter van het bestuur van het CIO Platform Nederland. Marcel nam het publiek mee in de veranderende wereld die we vroeger IT noemden en mede door alle innovaties nu ‘digital’ is geworden. De rol van de CIO is hierbij ook aan veranderingen onderhevig, het gaat meer en meer om adviseren over de bewegingen die wij waarnemen, én vertrouwen. De stijl van managen en besturen verandert. Digital gaat over samenwerking in de keten, over autonoom functionerende teams en nieuwe business modellen. We willen van winst, naar ‘meer betekenis geven’.



Om deze belangrijke transitiefase naar digitalisering voor de CIO en hun professionals te onderstrepen, onthult Marcel het nieuwe logo van het CIO Platform Nederland. Een nieuw logo dat symbool staat voor een nieuwe fase van de vereniging. Een fase waarin nog meer nadruk op het faciliteren van kennisuitwisseling en het ondersteunen van de veranderende rol van de CIO komt te liggen. Het logo verbeeldt twee bij elkaar geschoven kuipstoelen met daarin de CIO of CDO (de D-vorm van 'Digital' komt in het logo terug) die met elkaar in gesprek zijn. Dit alles strak vormgegeven in twee kleuren blauw met als steunkleur een warmer oranje.  

Vervolgens staat het afscheid van de bestuursleden Karel van Lambalgen (CIO LUMC) en Caecilia Groot (CIO GVB) op het programma. Karel blikt terug; “Ik ben trots op de kruisbestuiving die continu plaatsvindt binnen de vereniging”. En ook Caecilia beaamt; “De kracht van het CIO Platform Nederland is dat we elkaar gemakkelijk kunnen vinden en benaderen”. 

Digital is een no-brainer
Het laatste officiële moment krijgt invulling door de overdracht van het voorzitterschap van de verenging. Na een termijn van vier jaar draagt Marcel Krom de rol van voorzitter over aan Arthur Govaert (CIO Radboudumc). Marcel deelt in zijn afscheidsspeech dat hij heeft genoten van de versmelting van IT met digital en van het leren van elkaar. Energie kreeg Marcel uit de gesprekken met andere CIO’s, het bestuur en het bureau. Het is tijd voor een nieuwe energie, nieuw vuur. 

Arthur neemt het voorzittersstokje over met de woorden dat voor hem digital een no-brainer is. Het woord ICT wordt bijvoorbeeld niet meer gebruikt binnen zijn organisatie. Arthur zal werken aan het verder versterken van het CIO Platform Nederland als digitaal kompas in de digitale transitie die bedrijven in Nederland doormaken. ‘We make digital work’!  

Digital Transformation Wehkamp
De inhoudelijke bijdrage deze middag wordt ingevuld door Kees Jans, CTO van Wehkamp. Kees geeft een openhartig inkijkje in de stappen van Wehkamps Digital Transformation. Een opmerkelijke reis heeft de organisatie afgelegd om zich nu ‘hét online warenhuis voor gezinnen’ te noemen. Een proces van kleine stapjes en flexibiliteit om continu te blijven verbeteren. Een belangrijke succesfactor is het aanstellen van het Transformation team, een volledig digitaal georiënteerd management team. Iedereen is hier verantwoordelijk voor digital. Business- en people principles zijn opgesteld om iedereen eigenaar te maken van de transformatie. Ook transparantie, een rolling forecast, minder managementlagen, authenticiteit en ‘stand-ups all over the place’ is een aantal belangrijke drivers om continue in beweging te blijven. De tip van Kees als afsluiter: “Ga als organisatie altijd uit van je eigen kracht en vergelijk jezelf niet te veel met anderen!”. 

Corporate Rebels
Als sluitstuk van het plenaire gedeelte schudden de Corporate Rebels het publiek letterlijk en figuurlijk wakker. Na een verkwikkende energizer, deelden Corporate Rebels Freek-Jan Ronner en Catelijne Bexkens hun ervaringen en learnings van hun reis langs de meest inspirerende bedrijven ter wereld. Want wat blijkt: het maakt niet uit in welke sector of in welk land een organisatie zich bevindt. Overal zijn inspirerende organisaties te vinden, en ook jouw organisatie kan dat zijn. 8 belangrijke trends die zij hebben waargenomen tijdens hun reis: 

  1. Purpose & values versus Profit
  2. Network of Teams versus Hierarchical Pyramid
  3. Supportive Leadership versus Directive Leadership
  4. Experiment & Adapt versus Plan & Predict
  5. Freedom & Trust versus Rules & Control
  6. Distributed Authority versus Centralized Authority
  7. Radical Transparancy versus Secrecy
  8. Talents & Mastery versus Job Descriptions



Experiment canvas
Gewapend met informatie uit diverse praktijkvoorbeelden hoe deze principes in de praktijk tot uiting komen, was het vervolgens tijd om zelf aan de slag te gaan. In twee opeenvolgende workshops zijn de deelnemers aan de slag gegaan met deze trends. Aan de hand van uitwisseling in kleine groepjes en met behulp van korte oefeningen is door iedere deelnemer toegewerkt naar een concreet eigen experiment, waarmee ze de volgende dag al van start kunnen gaan, oftewel: ‘Shape the future’. Veel interactie en de onderlinge inspiratie over elkaars cases gaf een levendige sfeer en nieuwe inzichten. 

Met een voldaan gevoel kon iedereen vervolgens uitgebreid napraten en genieten van een goed buffet en een gezellige borrel na afloop van het veelzijdige programma.

« Back

Close