Begint eer ge bezint!

Begint eer ge bezint!

20170602 Jaardag verslag.jpgvrijdag 02 juni 2017 10:12

Dat was uiteindelijk dé uitspraak waar de Jaardag 2017 van het CIO Platform Nederland op uitdraaide. De veranderingen gaan zo snel, je kunt maar beter beginnen, proberen, fouten maken en leren; dan blijven nadenken over het ultieme plan. De Jaardag was voor de ruim 100 deelnemers inspirerend en, mede door inzet van Buzzmaster, zeer interactief.

<<click here for the English version>>

Via de auteurs van ‘CIO 3.0’ Antoon van Luxemburg en Karin Zwiggelaar kwamen we op gang. Zij gaven een overzicht van de ontwikkeling van het CIO-werkterrein van automatiseren, via informatiseren naar innoveren en transformeren. Op de vraag wat dan het werkterrein van de CIO 4.0 zou kunnen zijn, kwam de conclusie dat dat het werkterrein is dat nu door de CEO wordt gedaan.

Martijn Aslander, stand-up filosoof, gaf inzicht in de ontwikkeling die hij waarneemt in de wereld van technologie en economie. Hij verwacht dat binnen enkele decennia een einde komt aan de op schaarste gebaseerde economische modellen die nu dominant zijn. We moeten ons gaan richten op een maatschappij van overvloed.

Menno Lanting bracht de focus op hoe een dergelijke ontwikkeling nu uitpakt op organisaties en wat je kunt doen om mee te kunnen in deze ontwikkeling. Denk aan kleine schaal, flexibele organisatie, deelname in netwerken en een focus op exploratie en leren in plaats van alleen exploiteren.

Na een innovatiemarkt waarin vier leden hun nieuwste snufjes en samenwerking met startups toelichtten, kwamen we bij het laatste deel van het programma. Daarin gaf Sjoerd Blüm, CIO van Schiphol, toelichting op de ambitie van Schiphol om in 2018 de ‘worlds best digital airport’ te zijn. De IT strategie is daarbij opgezet als een business strategie en een CDO wordt ingezet om de rest van de business te verleiden de digitale transitie te omarmen. Gevraagd naar hoe het behalen van de ambitie wordt gemeten was Sjoerd duidelijk, ook dat is een leerproces. Begint eer ge bezint!

Labels
CIO Platform Nederland

« Terug

Close