Alle kansen voor jonge data scientists

Alle kansen voor jonge data scientists

20181122 Data Science Meet and Greet nieuwsbericht.jpgdonderdag 22 november 2018 10:01

De Universiteit Utrecht was gisteren dé plek waar data science studenten een kijkje in de ‘data science keuken’ kregen van onze leden, die op hun beurt weer de kans kregen om zichzelf te presenteren aan de talenten van de toekomst.

Voor de tweede maal dit jaar organiseerde het CIO Platform Nederland een Data Science Meet & Greet. Data scientists van maar liefst 13 grote organisaties pitchten in 10 minuten over de dagelijkse praktijk van een data scientist binnen hun organisatie. Tussentijds en na afloop van dit event kregen studenten volop de kans om op persoonlijke basis nader kennis te maken met deze organisaties op de Meet & Greet vloer. 

ANWB, CZ, Gemeente Rotterdam, Heineken, Leaseplan, Nederlandse Spoorwegen, Philips, Pon, ProRail, RET, Stedin, Universiteit Utrecht en VIVAT presenteerden zich op fantastische wijze aan zo’n 100 enthousiaste studenten vanuit alle universiteiten in Nederland. Een unieke setting die de verbindende kracht van het CIO Platform Nederland laat zien. 

Dagelijkse praktijk 
Eenmaal plaatsgenomen in de voor studenten vertrouwde collegebanken, opende Norbert Derickx van het CIO Platform Nederland dit unieke event. Vervolgens lichtte gastvrouw Carolien Besselink, CIO van de Universiteit Utrecht, het belang van data voor haar organisatie toe waarna de eerste pitches van start gingen. In vogelvlucht namen de bevlogen data scientists van de 13 grote organisaties de studenten mee in de dagelijkse praktijk. Boeiende data science praktijkcases en uitleg over (Agile) werkmethodes gaven hiertoe een goed beeld met voldoende diepgang en aanleiding voor doelgerichte interactie tijdens de Meet & Greet in de pauze en na afloop. Quote van één van de studenten: "Wauw, de bedrijven lieten écht de praktijk zien, geen algemeen promotie verhaaltje. Dit is wat wij als studenten willen zien en horen!"Meerwaarde aantonen
Deze middag werd duidelijk dat data science een belangrijke rol inneemt in de bedrijfsvoering en dat deze van grote impact kan zijn. De wet van de grote aantallen bewijst zijn kracht. Binnen een aantal organisaties zijn ontelbaar veel datasets voorhanden. Een ultieme droom van iedere data scientist, die tezamen met de business kan bepalen waar men wil beginnen. Door te werken volgens de Design Thinking methodiek wordt al snel toegewerkt naar een Minimum Viable Product die zijn waarde moet bewijzen. 

Ruimte voor ontwikkeling
In de pitches kwam veelvuldig naar voren dat het werk van een data scientist meer is dan alleen maar met data bezig zijn. De teams waarbinnen een data scientist werkzaam is bestaan uit meerdere disciplines en schakelt intensief met de business. Dit doet een beroep op de veelzijdigheid van de jonge data scientists. De organisaties zijn zich ervan bewust dat de student graag continu uitdaging ervaart. Eenmaal werkzaam binnen een organisatie is er volop ruimte voor kennisontwikkeling en invulling geven aan de job. Eigen initiatief
Opvallend deze middag was dat de studenten werden uitgedaagd om zelf met input en creatieve voorstellen te komen hoe data science voor een organisatie van toegevoegde waarde kan zijn. De rijkheid aan data en mogelijkheden is zo groot dat een frisse blik van betekenis is om daadwerkelijk impact te maken. Volop kansen dus voor studenten tijdens en ná hun afstuderen. Eén ding is zeker, werken als data scientist bij de deelnemende bedrijven is gaaf! 

Aankondiging 3e Data Science Meet & Greet
We kijken terug op een zeer geslaagde Meet & Greet en blikken vooruit naar de volgende editie. De 3e Meet & Greet staat inmiddels gepland op woensdag 10 april 2019, we zijn dan te gast bij A.S.R. Verzekeringen in Utrecht. Ook hier willen we weer zo’n 12 organisaties de kans geven zichzelf te presenteren aan de studenten.  

Inschrijving voor de 3e Meet & Greet is geopend tot en met 7 april

« Terug

Close