Netwerkdiner Radboudumc

Netwerkdiner Radboudumc

20160414 NWD Radboudumc.JPGvrijdag 15 april 2016

De digitalisering in de gezondheidszorg gaat snel!

Met als thema 'Digitization of Healthcare' kwamen leden van het CIO Platform Nederland op 14 april bijeen voor weer een netwerkdiner. Ditmaal te gast bij Arthur Govaert, CIO van het Radboudumc in Nijmegen. 

Zoals altijd startte de bijeenkomst met een rondje Ledeninformatie en konden leden op enkele onderwerpen met elkaar van gedachten wisselen. 

Daarna was het woord aan het Radboudumc. Lucien Engelen, directeur REshape Center van Radboudumc, nam de aanwezigen mee in de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van E-Health. Bij het REshape Center is de afgelopen jaren actief geëxperimenteerd met verschillende innovatieve digitale instrumenten. 

Door de enorme groei van persoonlijke medische gegevens, is het een grote uitdaging om deze gegevens te integreren in de systemen die artsen en andere zorgverleners in de praktijk gebruiken en hierop ook kunnen vertrouwen. Informatiemanagement en –technologie spelen hierbij een onmisbare en grote rol!

Daarnaast zijn er tal van ‘persoonlijke’ apps die door patiënten gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld diagnoses te stellen of realtime een ECG te maken en deze direct te laten beoordelen door de behandelend specialist. Dit levert enorm veel dataverkeer op waarop systemen, maar ook je (mobile) devices, optimaal ingericht en ondersteund dienen te zijn/worden.

Hierna vertelde Arthur Govaert welke ontwikkelingen die in het REshape Center gesignaleerd en verder uitgewerkt worden, al ingezet worden binnen het Radboudumc. Mede door de inzet van data- en informatietechnologie scoorde Radboudumc een HIMSS7; als eerste ziekenhuis in Nederland. Dit is de hoogste global erkenning voor het gebruik van data- en informatietechnologie in een ziekenhuis!

Na een hapje en een drankje werd het programma voortgezet en bezocht een deel van de leden het Command Center Information Management, terwijl het andere deel een kijkje mocht nemen in de nieuwe operatiekamers/het Medical Innovation and Technology expert Center (MITeC).

Ariaan Siezen nam de aanwezigen mee in hoe ze binnen het Radboudumc de Data Research Environment (DRE) hebben ingericht. Vele aspecten speelden hierin een rol: Het moest internationale samenwerking bevorderen, het moest veilig zijn, het moest geschikt zijn voor de vele verschillende soorten onderzoeken die worden uitgevoerd, maar ook voor de vele verschillende soorten onderzoekers zelf. Inmiddels zijn ze bezig enkele Proof of Concepts uit te voeren. Daarna gaf John van de Loo een rondleiding door het Command Center IM. Hier worden alle ICT-gerelateerde gebeurtenissen van het Radboudumc gemonitord. Van Epic tot overbelaste servers en van verlopen licenties tot een uitgevallen bewakingscamera. Dit zorgt ervoor dat calamiteiten aan de IT-infrastructuur zoveel mogelijk worden opgelost voordat iemand het merkt.

In de MITeC werden de aanwezigen rondgeleid door Martin Janssen. De nieuwe operatiekamers zijn ingericht met als doel om multidisciplinaire samenwerking en technologische innovaties te stimuleren en te faciliteren voor de ontwikkeling van aantoonbaar betere en betaalbare zorg. Tijdens de operaties kan van de patiënt bijvoorbeeld een MRI gemaakt worden in de MRI ruimte die naast de OK ligt. Hierdoor krijgt het opererend team direct een helder beeld van de actuele situatie van de patiënt en kan de operatie optimaal worden uitgevoerd. Ook kan bij ernstig vaattrauma gekozen worden voor een ‘röntgenrobot’ die realtime foto’s maakt tijdens de operatie. 

Ook in de operatiekamers werd duidelijk dat de Zorg niet meer zonder informatiemanagement en –technologie kan. Daarnaast vereist dit een andere inzet van je medewerkers, omdat zij ook met al deze nieuwe technieken om dienen te gaan.

Het was een inspirerende middag die duidelijk maakte dat de samenwerking tussen alle disciplines in de zorg essentieel is om deze beter en betaalbaar te maken en te houden!

« Terug

VMware-brief krijgt aandacht

2023-06-26 | NB | CIO verenigingen roepen Breton op tot actie EUCS voorstel brengt grote gevolgen voor05 april 2024 De gezamenlijke brief van de vier CIO-verenigingen aan de Europese Commissie in verband met de gevolgen van de overname van VMware door Broadcom voor onze leden, heeft veel interesse gewekt lees verder

ICT-experts, ondernemers en wetenschappers deelden hun inzichten met Staatssecretaris Alexandra van Huffelen.

ICT-experts, ondernemers en wetenschappers deelden hun inzichten28 maart 2024 27 maart jl. deelden ICT-experts, ondernemers en wetenschappers hun inzichten met o.a. staatssecretaris Alexandra van Huffelen en ons om voor clouddiensten minder afhankelijk te zijn van niet-Europese-landen en zelf sterker in deze technologie te worden. lees verder

Zakelijke gebruikers van IT veroordelen marktgedrag van Broadcom en roepen Europese Commissie op tot passende maatregelen

2023-06-26 | NB | CIO verenigingen roepen Breton op tot actie EUCS voorstel brengt grote gevolgen voor28 maart 2024 CIO Platform Nederland en haar drie Europese zusterverenigingen verstuurden vandaag een gezamenlijke brief aan de Europese Commissie n.a.v. mogelijk marktverstorend gedrag van Broadcom sinds de overname van VMware. lees verder

Arjen Boersma en Edward Cox treden toe tot het bestuur

2024-01-11 | Nieuwe Bestuursleden28 maart 2024 Van harte welkom, Arjen Boersma, CIO ProRail en Edward Cox, CIO Louwman Group, in het bestuur van CIO Platform Nederland. lees verder

Bekijk alle nieuwsberichten via het archief

Close