Blog - Visie voorzitter op de thema's en koers voor 2024

Blog - Visie voorzitter op de thema's en koers voor 2024

2023-01-26 |  Blog | Martijn Koningvrijdag 19 januari 2024

Beste collega's, leden van CIO Platform Nederland,

Nu we het jaar 2024 zijn binnengestapt, vind ik het ontzettend gaaf om de inzichten te presenteren over de centrale thema's die dit jaar vorm zullen geven aan onze reis.

Het doel van deze blog is om onze belangrijkste aandachtsgebieden te laten zien die ons zullen helpen om onze inspanningen af te stemmen op het verbeteren van niet alleen onze individuele organisaties, maar ook de collectieve kracht van CIO Platform Nederland.

Naarmate de technologische mogelijkheden zich ontwikkelen, neemt ook de noodzaak toe om onze digitale strategieën, onze inspanningen op het gebied van innovatie en de transformatie van processen en werkwijzen aan te passen. Binnen het thema Digital Strategy, Innovation & Transformation zullen we daarom de trends en strategieën onderzoeken die onze organisaties naar nieuwe hoogtes van efficiëntie en concurrentiekracht zullen brengen. Tegelijkertijd kijken we ook naar de rol van digital en de CIO in tegenvallende economische omstandigheden, volop kansen om ook dan van waarde te zijn voor uw organisatie. Neem uw bestuursleden mee voor deze sessie in april! En als je een aantal collega's nodig hebt om je te helpen de laatste hand te leggen aan je nieuwe strategie, dan is een Peer Review de ideale optie.

Zowel vanuit een governance- als vanuit een complianceperspectief moeten bestuursleden zich meer bewust worden van en betrokken raken bij cyberbeveiliging. Dit om zowel hun eigen organisatie als de gebruiker van hun producten en diensten te beschermen. Binnen het thema Information Security willen we daarom inspireren tot meer interactie tussen degenen die verantwoordelijk zijn vanuit een bestuursperspectief en meer operationeel gerichte experts. Enkele expertvisies zouden het debat moeten starten met (uitvoerende/toezichthoudende) bestuursleden, CIO/CDO's en CISO's, met een focus op continuïteit in relatie tot cybersecurity-incidenten.

Onze relatie met technologieleveranciers is de laatste jaren onder druk komen te staan, omdat we steeds luidruchtiger ons ongenoegen uitten over bepaalde manieren van bedrijfsvoering. Zolang hun dominantie in de markten blijft bestaan en interoperabiliteit nog steeds een lastige uitdaging is, zullen we druk blijven uitoefenen op het verbeteren van de marktomstandigheden vanuit het thema Vendor Relations. Sommige veranderingen zijn al in de maak, onder andere door nieuwe wetgeving. Hierdoor zal het delen van data toenemen en zal het makkelijker en rendabeler worden om bijvoorbeeld je data in meerdere Clouds te gebruiken. Om deze nieuwe regelgeving efficiënt in de praktijk te brengen, zullen we samenwerking initiëren met relevante stakeholders binnen de overheid en de private sector. De bedoeling is om voldoende transparante verplichtingen te creëren en manieren om aan te tonen dat je aan de regels voldoet. En om de verschillende regelgevende instanties aan te sporen om hun compliancy audits op dezelfde manier aan te pakken. Het doel is om de kosten van naleving zo laag mogelijk te houden. Verder zullen we nieuwe manieren van samenwerking en elkaar wederzijds versterken op het gebied van inkoop blijven onderzoeken en bespreken.

Aan de andere kant moeten we ook de relaties met leveranciers werkbaar houden om de kansen die nieuwe technologieën kunnen, en waarschijnlijk zullen, brengen te maximaliseren. AI bijvoorbeeld zal op de meeste van onze roadmaps voor innovatie staan. Hoewel er al volop mee wordt geëxperimenteerd en AI zelfs in steeds meer operationele systemen wordt toegepast, bijvoorbeeld in cyberveiligheid, zijn er misschien nog wel een aantal dilemma's op het gebied van AI en data governance en ethiek, moet er aan een nieuw regelgevingskader worden voldaan en moet de zakelijke impact ervan worden vastgesteld. Veel mogelijkheden om inspiratie te delen en elkaar te helpen! Hetzelfde geldt voor duurzaamheid, dat hoog op de 'to do'-lijst van veel organisaties zal staan, en belangrijk is voor de wereld en de volgende generaties, maar ook een grote uitdaging als het gaat om het verzamelen en rapporteren van relevante gegevens en nieuwe zakelijke kansen. Hier kan de nieuwe CEG Sustainability nieuwe inzichten en best practices bieden.

Naast de uitdagingen en kansen die ik hierboven heb aangehaald, hebben de meesten van ons ook te kampen met moeilijkheden om hun personeel voldoende geschoold te houden voor de toekomst of om de beschikbare capaciteit in lijn te houden met de projecten en programma's die in onze plannen voor 2024 zijn opgenomen. Nieuw opgeleid talent zal slechts een deel van de last verlichten, dus moeten we ook kijken naar het up-to-date houden van de vaardigheden van de huidige werknemers of hen omscholen en een inspirerende en stimulerende werkplek bieden. Diversiteit omarmen is daarom niet alleen een morele plicht, maar ook een strategisch voordeel. Daarom wil het thema Diversity & Inclusion in 2024 onderzoeken hoe het stimuleren van een diverse en inclusieve werkplek de creativiteit, innovatie en algehele organisatieprestaties verbetert, en de rol van de CIO daarin verder uitwerken.

Laat deze blog, terwijl we samen aan deze reis beginnen, dienen als een katalysator voor dialoog, samenwerking en gezamenlijk leren in 2024!

Met vriendelijke groet,

Martijn Koning
Voorzitter
CIO Platform Nederland

« Terug

VMware-brief krijgt aandacht

2023-06-26 | NB | CIO verenigingen roepen Breton op tot actie EUCS voorstel brengt grote gevolgen voor05 april 2024 De gezamenlijke brief van de vier CIO-verenigingen aan de Europese Commissie in verband met de gevolgen van de overname van VMware door Broadcom voor onze leden, heeft veel interesse gewekt lees verder

ICT-experts, ondernemers en wetenschappers deelden hun inzichten met Staatssecretaris Alexandra van Huffelen.

ICT-experts, ondernemers en wetenschappers deelden hun inzichten28 maart 2024 27 maart jl. deelden ICT-experts, ondernemers en wetenschappers hun inzichten met o.a. staatssecretaris Alexandra van Huffelen en ons om voor clouddiensten minder afhankelijk te zijn van niet-Europese-landen en zelf sterker in deze technologie te worden. lees verder

Zakelijke gebruikers van IT veroordelen marktgedrag van Broadcom en roepen Europese Commissie op tot passende maatregelen

2023-06-26 | NB | CIO verenigingen roepen Breton op tot actie EUCS voorstel brengt grote gevolgen voor28 maart 2024 CIO Platform Nederland en haar drie Europese zusterverenigingen verstuurden vandaag een gezamenlijke brief aan de Europese Commissie n.a.v. mogelijk marktverstorend gedrag van Broadcom sinds de overname van VMware. lees verder

Arjen Boersma en Edward Cox treden toe tot het bestuur

2024-01-11 | Nieuwe Bestuursleden28 maart 2024 Van harte welkom, Arjen Boersma, CIO ProRail en Edward Cox, CIO Louwman Group, in het bestuur van CIO Platform Nederland. lees verder

Bekijk alle nieuwsberichten via het archief

Close