100+ Europese CIOs bij het GAIA-X webinar

100+ Europese CIOs bij het GAIA-X webinar

20201015 GAIA-X Nieuwsbericht.pngdinsdag 13 oktober 2020

Meer dan honderd deelnemers uit zes Europese landen kwamen op 25 september 2020 bij elkaar tijdens het ‘GAIA-X webinar, the user perspective’ . Georganiseerd door de Europese CIO-verenigingen Cigref, VOICE, Beltug en CIO Platform Nederland om inzichten uit te wisselen over het doel van GAIA-X en de voordelen ervan voor gebruikers, gepresenteerd door onder meer CIO's van GAIA-X-oprichters Beckhoff Automation en EDF.

GAIA-X gaat een nieuwe fase in: het openen van haar lidmaatschap buiten de zgn. 'founding members'. Het webinar was gericht op het verschaffen van kennis en inzicht over wat GAIA-X is en waarin de waarde ligt voor organisaties die er gebruik van maken, los van de politieke doelstelling van een Europese vertrouwde cloud.

Warm welkom
Joachim J. Reichel, bestuurslid van VOICE opende het webinar en benadrukte de waarde van de samenwerking tussen de vier CIO-verenigingen om de stem van de gebruikers te vertegenwoordigen, zowel in dit webinar, maar ook in bv. onze gezamenlijke inspanningen ten aanzien van de Europese Commissie.

Geschiedenis en doel
Marine de Sury, Mission officer bij Cigref , legde de geschiedenis van het GAIA-X initiatief uit en het doel om een omgeving te creëren waarin gegevens kunnen worden gedeeld en opgeslagen onder de controle van de eigenaren en gebruikers van gegevens, en waar regels worden gedefinieerd en gerespecteerd. Dit, zodat gegevens gemakkelijk beschikbaar zijn en verwerkt en uitgewisseld kunnen worden. Elk bedrijf of elke overheidsorganisatie is welkom om lid te worden van GAIA-X als ze voldoen aan de vereisten van het hoogste niveau van gegevensbescherming, beveiliging, transparantie en portability/ reversibility, oftewel de beleidsregels.

GAIA-X in een notendop: Waarom? Wat? Hoe?
Peter Kraemer van Acatech, de Duitse Nationale Academie voor Wetenschap en Techniek, legde uit dat zijn instituut is gevraagd om te werken aan de gebruikerskant van GAIA-X door het Duitse ministerie van Economische Zaken, Industrie en Energie. GAIA-X is ongeveer 1,5 jaar geleden opgericht om een data-infrastructuur te creëren die de belangrijkste Europese waarden volgt: openheid en transparantie, authenticiteit en vertrouwen, soevereiniteit en zelfbeschikking, gebruiksvriendelijkheid, modulariteit en interoperabiliteit, vrije markttoegang en Europese waardecreatie, gegevensbescherming. GAIA-X streeft naar het creëren van een data-ecosysteem dat bestaat uit verschillende dataruimten (8 domeinlijnen) die zijn afgeleid van de Europese datastrategie, verbonden met verschillende infrastructuurecosystemen (cloudserviceproviders, high performance computing enz.). Use cases over wat GAIA-X kan en zou kunnen zijn in de toekomst zijn geïdentificeerd en geëvalueerd met hun vereisten, om ‘data-space demonstrators’ te bouwen.
Meer informatie:www.data-infrastructure.eu .

GAIA-X vanuit CIO-perspectief: Beckhoff Automation en EDF
Gerd Hoppe, lid van de raad van bestuur van GAIA-X 'founding member' Beckhoff Automation (een industrieel automatiseringsbedrijf), legde uit hoe IT OT ontmoet en waarom ze GAIA-X steunen: om een vertrouwd hybride cloudscenario te hebben. Zijn bedrijf participeert in verschillende 'demonstraters' om use cases te promoten. Vincent Niebel, CIO van 'founding member' EDF (een wereldwijd energiebedrijf met hoofdkantoor in Frankrijk) sprak over hoe GAIA-X de waarden vertegenwoordigt waarin EDF gelooft en over de use cases die ze ontwikkelen, zoals samenwerkingsplatform en AI.

Het GAIA-X webinar was een korte maar waardevolle sessie. Wij willen alle deelnemende sprekers bedanken voor hun tijd en inzet!

De presentaties, een videolink en de notulen van de vergadering zijn beschikbaar voor onze leden via onze Kennisbank. Verzoeken om meer informatie via bureau@cio-platform.nl .

PS. Sinds de hierboven beschreven bijeenkomst hebben we aanwijzingen ontvangen dat verschillende Europese leveranciers sterk betrokken raken bij GAIA-X en normen beginnen te stellen. Als de vraagzijde organisaties willen dat hun belangen in aanmerking worden genomen, bijvoorbeeld open standaarden, flexibiliteit etc., is het noodzakelijk om betrokken te raken bij de GAIA-X stichting (AISBL)!

« Terug

Close