Blog: De rol van de CIO & Tech in tijden van economische neergang

Blog: De rol van de CIO & Tech in tijden van economische neergang

2023-05-12 | NB | Blog Annavrijdag 12 mei 2023

CIO’s moeten optreden als de economie zich terugtrekt.

Er zijn momenteel meerdere crises, zowel in de wereld als in Nederland. Crises zoals de klimaatcrisis en biodiversiteitsverlies, personeelstekort, inflatie, immigratie en oorlog...

Technologie en wij, als technologie leiders, kunnen CEO's en overheden helpen die uitdagingen aan te pakken. Sommige bedrijven hebben al laten zien hoe ze dit op kleinere schaal kunnen doen. De volgende stap is nu om op te schalen, met behulp van de wijsheid en samenwerking van onze gemeenschap. Doe je mee?

De wereld is instabiel, opnieuw...
Er zijn nogal wat uitdagingen op dit moment, in de wereld en in Nederland. We hebben te maken met een wereldwijde klimaat- en biodiversiteitscrisis, die zich ook op lokale schaal in Nederland erg heftig afspeelt. Bovendien is er weer oorlog in Europa, waardoor we ons ook bewust zijn geworden van andere oorlogen in de wereld. Zowel klimaatverandering als oorlogsgeweld leiden tot immigratie, ook naar Nederland. Je zou denken dat dit juist zou helpen tegen de vergrijzing in Europa en in ons eigen land, maar eerlijk gezegd, gaan we nog niet zo goed om met deze nieuwe talentenpool... Niet verrassend dat deze hele situatie leidt tot een sociale crisis: gebrek aan vertrouwen in het systeem en de overheden, en een groeiende kloof tussen arm en rijk.

Er is ook een deel van deze sociale crisis dat we zelf hebben gecreëerd, met het behulp van informatietechnologie. Dankzij internet en sociale netwerken verspreidt desinformatie zich zeer snel, vooral nu met de ontwikkeling van grote taalmodellen zoals ChatGPT. Internet en e-commerce hebben overconsumptie van goederen versterkt. De maatschappij is gewend geraakt aan dingen snel bestellen, krijgen, gebruiken… en weggooien, vaak snel en zonder de afval te verwerken.

Bespaar de IT-kosten, opnieuw...
Als gevolg van de crises hebben sommigen van ons, CIO's / IT-directeuren, de vraag van hun raad van bestuur gekregen om (wederom) de IT-kosten te besparen. Als je geluk hebt, heb je deze vraag gekregen samen met je collega's uit de operatie of commercie, wat betekent dat je verschillende soorten kosten kan besparen door te investeren in technologie. Slechts aan weinigen van ons wordt gevraagd hoe informatietechnologie kan bijdragen aan wendbaarheid of nieuwe bedrijfsmodellen van onze organisaties. Als je de eerste vraag hebt gekregen, toon lef om de tweede te beantwoorden. En welke van deze twee vragen je ook hebt gekregen, houd er rekening mee dat je ze moet beantwoorden in een wereld met een personeelstekort in de IT-sector.

Dus wat doen we? We helpen onze organisaties en elkaar!
Ja, zelfs als we concurrenten zijn, moeten we samenwerken voor sommige vragen. Omdat sommige crises groter zijn dan elk van onze organisaties. Bij onze uitdaging om kosten te besparen, kunnen we bijvoorbeeld ook onze IT-leveranciers uitdagen, die gewoonlijk een "verdeel en heers"-strategie volgen en winst maken op ons allemaal. Ook bij nieuwe kansen in de markt  aangedreven door technologie heeft jouw organisatie waarschijnlijk concurrenten, maar ook partners die op sommige gebieden al beter zijn dan jij. Dus leer je krachten te bundelen!

Zelfs in het personeelstekort: we kunnen met elkaar concurreren op dezelfde set kandidaten; we kunnen zelfs (impliciet) recruiters vragen om IT-medewerkers bij je naburige organisatie te benaderen om over te stappen. Vooral makkelijk als je je richt op non-profit organisaties, want die hebben niet zulke concurrerende salarissen. Maar om personeelstekort structureel op te lossen kunnen we er ook voor zorgen dat meer scholieren voor IT kiezen, dat andere studierichtingen op verschillende hogescholen en universiteiten IT-basisvaardigheden krijgen, dat immigranten toegang krijgen tot de IT-arbeidsmarkt in Nederland.

Als je als CIO geen vraag hebt gekregen om bij te dragen aan wendbaarheid of nieuwe business modellen van je organisatie, kunnen je peers-technologie leiders je helpen: laat je directie-collega’s en raad van bestuur ontdekken hoe technologie juist waarde kan toevoegen als economische situatie zwaarder wordt. Als economie zich terugtrekt moeten CIO’s optreden en niet aan de zijlijn afwachten.

Als de wereld onzeker is: sta op, blijf leren en samenwerken!

Anna Chernilovskaya
Lid CIO Commissie Digital Stragegy & Innovation CIO Platform Nederland
CIO ONVZ

« Terug

Close