Dringende oproep aan de EC om ook de grote cloudproviders als poortwachters onder de DMA aan te wijzen

Dringende oproep aan de EC om ook de grote cloudproviders als poortwachters onder de DMA aan te wijzen

2023-01-17 NB Grijp de kansen in het nieuwe digitale landschap!vrijdag 08 september 2023

Dringende oproep aan de Europese Commissie om ook de grote cloudproviders als poortwachters onder de Digital Markets Act (DMA) aan te wijzen om aanvullende verplichtingen te garanderen.

De Europese Commissie heeft op 6 september zes bedrijven aangewezen als zogenaamde poortwachters onder de DMA. Deze aanbieders van kernplatformdiensten krijgen aanvullende verplichtingen om te voorkomen dat zij oneerlijke voorwaarden aan gebruikers opleggen. In de markten voor onder meer besturingssystemen, sociale media en reclame zijn poortwachters aangesteld, maar níet in de markt voor clouddiensten.

Onbegrijpelijk volgens de CIO-verenigingen Cigref, Beltug, VOICE - Bundesverband der IT-Anwender e.V. en CIO Platform Nederland, die hierover vandaag aan de bel trekken. Clouddiensten zijn cruciale componenten in de digitale strategieën van vrijwel alle organisaties en de markt wordt gedomineerd door een zeer beperkt aantal grote aanbieders. De verenigingen dringen er bij de commissie op aan om deze situatie zo snel mogelijk recht te zetten en ook de grote cloudaanbieders als poortwachters aan te wijzen.

« Terug

Close