Netwerkdiner Fokker Technologies

Netwerkdiner Fokker Technologies

Netwerkdiner.Fokker.jpgmaandag 13 november 2017

10 november jl. waren we met ruim 20 CIO’s te gast bij Henk Smit, CIO van Fokker Technologies, voor het derde Netwerkdiner van 2017 voor de leden van het CIO Platform Nederland.

Bedrijfsrondleiding
Na de opening kregen we een interessante inkijk in de fabriekshallen van Fokker tijdens de sfeervolle rondleiding. Als producent van vliegtuigonderdelen werkt Fokker nauw samen met vliegtuigbouwers zoals Airbus, Gulfstream en Boeing en levert diverse onderdelen zoals de romp, staartstuk, allerlei elektrische systemen en landingsgestellen. Tijdens de rondleiding was de gemoedelijk en familiaire sfeer in het bedrijf opvallend. Een echte ons-kent-ons cultuur met lange dienstverbanden en medewerkers die met trots voor Fokker werken. IT in het hart van het bedrijf
Na terugkomst van de rondleiding ging het officiële deel van start met een Ledenpresentatie door Ronald Verbeek, wat veel interactie en aanvullingen opleverde met de aanwezige CIO’s. Aansluitend werd Fokker Technologies geïntroduceerd door Henk Smit, CIO bij Fokker. Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Fokker was de overname door GKN Aerospace in 2015. Vervolgens ging zijn presentatie diep in op de ommezwaai naar een centrale IT-organisatie en de volledige insourcing van IT. Sinds 2015 is Henk met zijn team de plannen in de praktijk aan het brengen. Aanleiding van het centraliseren was het aanbrengen van standaardisatie en consolidatie. 
In een conservatieve bedrijfstak, waar een enorme verantwoording ligt bij zowel de oplevering als het product zelf, speelt IT een sleutelrol. Typisch voor deze branche zijn de lage productieaantallen, de zeer kostbare en innovatieve machines en het vele handwerk, waar jarenlange ervaring voor nodig is. Dit wetende maakt het insourcen van IT de organisatie slagvaardiger.  IT zit nu in hart van het bedrijf. Zodoende kan Fokker het verschil maken op het gebied van innovaties, opererend in een groeimarkt onder continue veranderende omstandigheden. 
Grote uitdagingen die de IT centralisatie met zich meebrachten waren: business focus, continue hoge kwaliteit leveren, de snelheid van de implementatie, flexibiliteit, wet- en regelgeving, het toerusten van de IT-medewerkers met nieuwe vaardigheden en het uitbreiden van het team in korte tijd met een groot aantal nieuwe IT-collega’s.

IT-medewerkers van de toekomst
Grote uitdagingen lagen op het personele vlak. Bijvoorbeeld het bijscholen van de huidige collega’s, maar ook het aantrekken van een grote hoeveelheid IT-medewerkers en deze succesvol te integreren. Henk was op zoek naar het schaap met de 6-7 poten. Samenwerking met HR en Universiteiten heeft ruime voorsprong gegeven op het werven van deze nieuwe IT-medewerkers. Een toekomstscenario voor Fokker is om naast het produceren van vliegtuigonderdelen, IT in te zetten als service aan klanten. Big data is een grote kans om van toegevoegde waarde te zijn. 

Plenaire discussie
Na afronding van de presentatie van Henk Smit werden nog interessante discussies gevoerd naar aanleiding van uitdagingen die leefden bij de aanwezige CIO’s. Als sluitstuk van de avond was er tijdens het diner alle tijd om uitgebreid na te spreken, kennis te maken met de nieuwe leden en te netwerken. We kijken terug op wederom een geslaagd Netwerkdiner.

Voor 2018 staan er wederom drie diners gepland. De organisatie van de eerste bij Wolters Kluwer op 8 februari is reeds in volle gang!

« Terug

Close