"Fit for the Future"

"Fit for the Future"

2019-0117 learnings Transavia - Fit for the future.jpgmaandag 21 januari 2019

Rik Farenhorst, CIO bij Transavia én voorzitter van DASA DevOps Enterprise Leadership Forum trad op als gastheer op 17 januari. Als onderdeel van het programma gaf hij een heldere toelichting op hoe ver Transavia is met hun programma “Fit for the Future”!

Dat smaakt naar meer! Na een intensieve voorbereiding tussen CIO Platform Nederland en DASA is de eerste themasessie van 2019 een feit.

Het thema van de sessie was dan ook “Fit for the Future!”. Allerlei organisaties zijn in een transitie om een high performance organisatie te worden, waarbij snelheid en flexibiliteit key is. Bouwblokken om dit mogelijk maken zijn een Agile & Lean manier van werken, een modern software applicatie landschap, het versnellen van de software ontwikkeling, het creëren van een intelligent IT infrastructuur én adoptie van talent management. In de eerste bijdrage vertelde Rik zijn ervaringen bij Transavia, hoe het begonnen is, wat de eerste resultaten waren, en waar continue aandacht voor moet zijn. Deze aanpak sluit naadloos aan bij de “We make low cost feel good” van Transavia met ‘low cost’ focus en ‘feel good’ waarde, voor zowel klanten als medewerkers.

De tweede praktijkcase op het programma bestond uit een duo presentatie van Matthijs Dee (Transition Manager DevOps) & Ivo Carton (Engineering Lead ALM) bij ABN AMRO. De Agile omarming bij de bank is al in 2013 gestart – op kleine schaal en in 2017 is de bank brede Agile organisatie gerealiseerd. Idem verloopt de adoptie van DevOps. Een Cloud implementatie was de aanleiding van de DevOps introductie bij een team die veel rekenkracht behoefde. Essentieel bleek hierbij een geprioriteerde business case met implementatietijd (20% beschikbaar voor 3 maanden), 100% commitment van alle teamleden & management (zowel IT als Business).

Voordat de break out sessies startten, triggerde Paul Wilkinson, DASA Ambassadeur, iedereen met zijn interactieve presentatie dat DevOps eigenlijk alleen maar teleurstelt. Tenzij….. Vanuit zijn ervaring als consultant heeft hij internationaal onder 400 teams onderzoek gedaan naar de succes- en faalfactoren vanuit een cultuur- en gedragsperspectief. Geef aandacht aan cultuurverandering, het nieuwe samenwerken, de rol van het management, heldere communicatie, leren én direct toepassen en competentie management.

In de 3 break out sessies over Value creation & management, Organizational Design en Lasting Culture Change, onder leiding van professionele DASA consultants, werd de dagelijkse praktijk van de deelnemers besproken en zijn handreikingen gedaan. De uitwerkingen volgen komende weken, waarbij we kijken hoe we een vervolg kunnen geven aan deze sessie. Want dat smaakt naar meer!

« Terug

Close