Vrijheid, plezier en leren

Vrijheid, plezier en leren

2019-04-12 Data science meet and greet.header.jpgvrijdag 12 april 2019

Werken als data scientist in een grote organisatie, hoe zal dat zijn? IT-studenten kregen op 10 april antwoord op deze vraag. Ook tijdens deze derde editie van de Data Science Meet & Greet, bij a.s.r. verzekeringen, toonde het CIO Platform Nederland haar verbindende kracht.

Gezamenlijk met de gastheer a.s.r. heeft het CIO Platform Nederland IT-studenten en lidorganisaties dichter bij elkaar gebracht. De Meet & Greet ging voor zo’n 40 studenten van start met een warm welkom door Kees Tuijnman, CIO van a.s.r. Kees liet de studenten zien dat a.s.r. meer doet dan alleen verzekeren. Zo stimuleert de verzekeraar een gezondere levensstijl met behulp van data science en helpt a.s.r. mensen met een zwaar beroep om langer op een gezonde manier te blijven werken. Data is ook bij dit onderwerp een voedende factor. Eerste baan
Data scientists van a.s.r., ONVZ, Volker Wessels, CBS, PostNL, Politie, KLM en de Volksbank lieten deze middag tijdens 8 pitches de inhoud van hun werk zien. Want wat blijkt, studenten hebben geen goed beeld wat ze kunnen verwachten als ze aan de slag gaan als data scientist. Op de vraag: “Hoe ziet jouw eerste baan eruit?”, kon geen enkele student een antwoord geven. 

De dagelijkse data science praktijk
In vogelvlucht zijn de studenten meegenomen in beeldende praktijkcases. Bijvoorbeeld hoe op basis van historische data het eventuele overstappen-naar-een-concurrent-gedrag van mensen te voorspellen is. Of wanneer er onderhoud aan apparatuur moet komen. De studenten werden gewaarschuwd dat er veel tijd gaat zitten in het voorbereiden en opschonen van data voordat er er überhaupt iets mee te doen is. Zonder schone data is het niet mogelijk steekhoudende voorspellingen doen. Wat ook duidelijk werd: als data scientist heb je veel vrijheid om eigen projecten op te starten en zelf uit te werken. Dat viel bij hen wel in goede aarde, evenals het bijdragen aan een betere samenleving.

Zoek de samenwerking op
In diverse pitches kwam naar voren dat het stellen van vragen, hulp zoeken bij peers en samenwerken met de business van groot belang is om succesvol te zijn als data scientist. Het is onmogelijk om alle benodigde eigenschappen allemaal zelf te beheersen. Denk aan: IT-vaardigheden, kennis van IT-Infra, statistiek, inhoudelijke expertise, business kennis en dat je ook nog eens de competenties bezit van teamwork, resultaat gedreven, focus op de klant en communicatief sterk bent. Voor organisaties is dit eveneens belangrijk om in het achterhoofd te houden bij het samenstellen van een data science team. Zorg dat alle kwaliteiten binnen het team zijn geborgd. Vind een baan die bij je past
Terry Nick Bergsma, data science trainee bij a.s.r. gaf de studenten een belangrijke les mee. Want hoe bepaal je als student welke baan bij je past? Vraag jezelf 2 dingen af:
1. Wat wil ik leren en
2. In welke werkomgeving wil ik dat leren?

"Zie het werkveld als een speeltuin", aldus Terry Nick. "Waar je vrijheid, plezier en leervermogen ervaart. Zo komt de student op een plek terecht waar zowel de organisatie als de student zelf optimaal presteren."

Kansen liggen bij (PhD) stages voor Engelstalige studenten
Ook tijdens deze 3e Data Science Meet & Greet was ruim 75% van de studenten Engelstalig. Een opvallend signaal is door deze groep afgegeven: ze lopen tegen een muur op bij het solliciteren naar een stage-, afstudeer- of promotieplaats bij Nederlandse organisaties vanwege de taalbarrière. Veel grote Nederlandse organisaties kunnen hen geen plek bieden. En dat terwijl er veel vraag is naar IT/data science studenten!

Oproep aan alle Nederlandse organisaties: maak ook ruimte voor Engelstalige studenten!
Vanuit het CIO Platform Nederland doen we hierbij de oproep aan alle organisaties in Nederland: wees je ervan bewust dat steeds meer studenten Engelstalig zijn. Maak het mogelijk dat ze ook in jouw organisatie kunnen instromen! Geef daarnaast in jouw recruitment duidelijk aan dat deze groep bij jou ook van harte welkom is.

« Terug

Close