Ook veel Interactie op de Jaardag 2019!

Ook veel Interactie op de Jaardag 2019!

2019-06-19 Cartoon.spread.Low resolution.Annual Day 2019.small.jpgdonderdag 20 juni 2019

De Jaardag 2019 van het CIO Platform Nederland stond in het teken van ‘Innovation by Inspiration’ op woensdag 19 juni jl. Een bijzondere dag op een mooie locatie. Veel netwerken, discussies, keynotes en leden die naar Nieuwegein waren gekomen om inspiratie uit de eigen praktijk uit te wisselen!

Met ruim 120 deelnemers uit de achterban van het CIO Platform Nederland vond afgelopen woensdag 19 juni de Jaardag 2019 “Innovation by Inspiration” plaats. Het rijke programma bood nieuwe inzichten tijdens een plenair gedeelte, een innovatiemarkt en drie rondes met uiteenlopende break-out sessies. Een heel pallet aan nieuwe inzichten voor innovaties binnen de eigen organisatie! Tijdens de Jaardag tekende illustrator Gertjan Kleijne de belangrijkste inzichten op in de vorm van cartoons.

Leiderschap en 4e industriële revolutie
Na een warm welkomstwoord van Ronald Verbeek, directeur van het CIO Platform Nederland nam de voorzitter Arthur Govaert het publiek mee in de ontwikkelingen rondom digitale transformatie op de samenleving, onze maatschappij, het bedrijfsleven én de rol die wij als CIO Platform Nederland daarin hebben. De grenzen tussen de fysieke, digitale en biologische werelden vervagen. Ontwikkelingen zoals robotisering, nanotechnologie, biotechnologie, 3D printen, virtual reality en Internet of Things doen hun intrede en zullen dit allemaal versnellen. Met als enige constante de verandering. Dit is uitdagend en groots en kan tegelijk behoorlijk beangstigend zijn. Essentieel dus dat CIO’s de organisaties (bege)leiden door deze 4e industriële revolutie.
Act as an entrepreneur
Oscar Kneppers, bekend van o.a. Bright, Emerce en Rockstart, nam zijn publiek in hoog tempo neemt mee in de wereld van innoverende start-ups met het credo: ‘The promise of technology is the promise of…. we can make things better!’ Hij vertelde zijn verhaal over vallen en opstaan als ondernemer, in goede en slechte tijden. Tip #3: ‘Work on your business, not in it’.

7 Leerpunten nadat Oscar zijn laatste bedrijf verliet: 
1. Begin with the end in mindBuild it with intention & desire
2. Work on, not in the company
3. Know your ‘Best Before’ date
4. Organize succession early
5. Beware of ‘The Wantrepreneur’
6. Stop taking yourself so seriously

Hij besloot zijn inspirerende talk met mantras voor start-ups. Waarin doen, leren, fouten maken, experimenteren, uithoudingsvermogen allemaal herkend worden!

Disruption by Innovation
Ook Sjourd Wijdeveld, ondernemende CIO & Innovation & Bio Fuels verantwoordelijke bij SHV Energy, presenteerde de strategische pijlers uit de digitale agenda van SHV Energy en hoe hij hier invulling aan geeft in deze internationale organisatie. Zeer waardevolle ervaringen kwamen ter sprake:

  • Het omarmen van vernieuwingen, zowel intern als extern,
  • het faciliteren van digital bij nieuwe business modellen en
  • het buiten de comfort zone treden om zaken te operationaliseren.

Sjourd legde uit dat hij balanceert tussen exploratie en exploitatie om succesvol te zijn. De ervaring is dat er voor deze beide fases een ander DNA en een ander type leiderschap nodig is.

Ten slotte benadrukte Sjourd dat het er wat hem betreft niet om draait welke naam we aan deze leider geven: CIO, CTO, CDO met de I van Inspirator, Initiator of Technology-driven Innovation….. maar dat het er om gaat wie deze rollen oppakt en impact heeft! Dat is dé leider van technologisch gedreven innovatie! Sjourds statement werd met applaus ontvangen.

Break-out sessies & innovatiemarkt
Na de pauze konden de deelnemers uit een breed pallet aan onderwerpen kiezen en aanschuiven bij de verschillende organisaties die een break out sessie hadden voorbereid. De innovatiemarkt was er om kennis en inspiratie op te halen bij ProRail (Automatic Train Operation), Heijmans (BeSense), IHC Holding (SEARCHLIGHT), Radboudumc (Smart Hospital) en Rabobank (Data for Food). Parallel waren 3 rondes met breakout sessies gepland met bijdragen vanuit: Schiphol, Shell, Port of Rotterdam, Rijkswaterstaat, Philips, PostNL, Oscar Kneppers en Randstad

ProRail op de innovatiemarkt met een virtuele ervaring met de automatische piloot

Make your voice heard!
 
In de wrap-up deelde tekenaar Gertjan Kleijne zijn waarnemingen van de dag door middel van zijn cartoons. Daarop verbeeld de breedte aan onderwerpen waarop een CIO impact creëert. Onderliggende boodschap: make your voice heard! Aan Arthur, onze voorzitter, was natuurlijk het laatste woord. Hij benadrukte hoe belangrijk en waardevol het telkens weer is dat we elkaar - vanuit het DNA van de leden van het CIO Platform Nederland - verder helpen met innoveren en de digitale transformatie. En dat we ook onze learnings en ervaringen naar buiten brengen, om de impact van digital te versnellen. De bitterballen werden ondertussen geserveerd, de borrel was dik verdiend en enkele uren later, na een heerlijk buffet en vele (hernieuwde) contacten, ging een ieder weer huiswaarts. We kijken terug op een zeer geslaagde Jaardag 2019 en kijken uit naar de volgende editie van de Jaardag CIO Platform Nederland in 2020!

« Terug

Close