Perry van der Weyden (RWS) is CIO of the Year 2019

Perry van der Weyden (RWS) is CIO of the Year 2019

genomineerden-en-jury-CIODAY2019.jpegwoensdag 27 november 2019

Namens alle leden feliciteren we Perry van der Weyden die als winnaar uit de bus kwam voor CIO of the Year 2019. Perry werd geroemd mede door zijn inzet en prestaties bij het transformeren van Rijkswaterstaat en zijn ambities rondom data om de verkeersstroom op snel-en waterwegen in Nederland te verbeteren!

Perry van der Weyden als CIO of the Year Award 2019 dankte de prijs aan zijn doorslaggevende rol in de digitale ontwikkeling van zijn organisatie. “Het is mooi om te zien dat een CIO bij de overheid het zo goed doet, daar waar je tegenwoordig veel kritiek hoort over IT bij de overheid”, aldus juryvoorzitter Bernhard van Oranje. “Perry van der Weyden is een CIO die tegen de stroom in durft te zwemmen en resultaten weet te boeken in een complexe omgeving met veel stakeholders. We hebben voor een leider gekozen die initiatief neemt. Je kunt dat bijvoorbeeld zien aan de manier waarop hij binnen RWS een data-lab heeft opgericht. Dat lab heeft aan de basis gestaan van het intensieve gebruik van data door de gehele RWS-organisatie”, aldus Van Oranje.

De CIO of the Year Award is uitgereikt tijdens de CIODAY in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Naast de uiteindelijke winnaar waren Sjoerd Blüm (Schiphol Group), Eric Overvoorde (Royal HaskoningDHV), Anton Rutten (Rabobank), Mario Suykerbuyk (Eneco) en Ben Wishart (Ahold Delhaize) genomineerd voor de titel.

Digitale revolutie
Bij RWS groeit het aandeel van de IT-functie in het primaire proces. De digitalisering doet zijn intrede bij de monitoring van alle verkeersstromen op weg en water, en beheer en onderhoud van de wegen, vaarroutes en objecten als viaducten, tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen. Dit komt vooral tot uitdrukking door de inzet van sensoren voor datawinning en de ontwikkeling van algoritmes voor een datagedreven sturing. “We zijn de slag aan het maken van traditioneel naar voorspelbaar beheer en onderhoud”, zegt Van der Weyden.

“Op dit moment zijn we objecten aan het voorzien van sensoren om ze te volgen en de status te kunnen voorspellen. Een tweede belangrijke stap is de inzet van data-analytics, waarbij actuele informatie, omgevingsfactoren en historische data worden samengevoegd en geanalyseerd. Zo kunnen we bijvoorbeeld voorspellen op welke plaatsen het asfalt sneller zal slijten.”

Een ware digitale revolutie aan de industriële kant van RWS, noemt Van der Weyden het. Met al deze activiteiten heeft RWS inmiddels een IoT-platform ontwikkeld waar sensortechnologie en data-analytics samen komen. Door het aansluiten van de objecten op dit IoT-platform krijgt RWS steeds meer smart objecten.

* Lees het artikel verder op www.itexecutive.nl.
* Fotografie Roelof Pot: De CIO of the Year, de genomineerden en de jury van de CIO of the Year Award 2019

« Terug

Close