Vergadering met het kabinet van Europees vice-president Vestager

Vergadering met het kabinet van Europees vice-president Vestager

2020-07-01 Vergadering kabinet van Europees vice-president Vestager.pngmaandag 06 juli 2020

Op woensdagochtend 1 juli hebben Arthur Govaert en Ronald Verbeek, samen met de collega’s van Beltug, Cigref en Voice, gesproken met Werner Stengg en Michele Piergiovanni van het kabinet van Margarethe Vestager, vice-president van de Europese Commissie (EC).

Aanleiding vormde onze brief waarin we opriepen om het ICT-gebruikende Europese bedrijfsleven beter te horen, vooral op de punten:

  • Vendor lock-in en mededinging,
  • data houderschap en gebruik,
  • versterken van Europa.

Vanuit de EC werd het contact met onze community verwelkomd, juist om beter zicht te krijgen op de behoeften vanuit de digitaliserende bedrijven en organisaties. Deze Commissie is meer dan eerder gericht op het versterken van bedrijven in Europa, waar in het verleden vooral naar consumentenbelangen werd gekeken. Dat geeft een kans. 

Andere kansen liggen bij het deelnemen aan de verschillende consultaties die op dit moment lopen, op gebied van de Digital Services Act en op het gebied van mededinging. Deze laatste richt zich op de vraag of een nieuw mededingingsinstrument om mededinging ná eerste aanschaf nodig is. Dat zou een oplossing kunnen bieden voor het bekende probleem dat er weliswaar keuze is tussen bv. ERP-systemen, maar dat als je eenmaal je keuze hebt gedaan, je overgeleverd bent aan de grillen van de leverancier omdat overstappen vrijwel onmogelijk is.

Aangeraden werd om zoveel mogelijk deel te nemen aan deze consultaties, als individuele bedrijven, als vereniging én als internationaal samenwerkingsverband van verenigingen. Inleveren van inzichten kan tot 8 september. We zullen hier nog apart aandacht aan besteden, maar voor wie niet kan wachten: 

« Terug

Close