Fair Principle 2: Leveranciers mogen geen technische of commerciële lock-in creëren

Fair Principle 2: Leveranciers mogen geen technische of commerciële lock-in creëren

Fair Principles 2donderdag 23 juni 2022

Zakelijke gebruikersverenigingen Beltug, Voice, Cigref en CIO Platform Nederland pleiten voor een evenwichtige cloudmarkt: 11 ‘fair principles’ om het digitale potentieel van Europa te ontketenen. ’Fair Principle’ 2 roept elke leverancier op om een technische of commerciële lock-in te vermijden.

Zakelijke gebruikersverenigingen Beltug, Voice, Cigref en CIO Platform Nederland pleiten voor een evenwichtige cloudmarkt: 11 ‘fair principles’ om het digitale potentieel van Europa te ontketenen. ’Fair Principle’ 2 roept elke leverancier op om een ​​technische of commerciële lock-in te vermijden.

Tegenwoordig vinden we het in Europa de normaalste zaak van de wereld dat treinen allemaal op dezelfde spoorbreedte rijden, dat elektriciteit wordt geleverd op 220V en dat binnenkort alle smartphones worden geleverd met een USB-C-adapter. Dankzij alle inspanningen rond wet- en regelgeving zijn kernthema's als overstappen, uitwisselbaarheid en standaardisatie de norm geworden in volwassen industriesegmenten.

Software en cloud zijn niet alleen minder tastbare maar ook jongere industrieën. In dit segment is er nog veel werk aan de winkel voordat de (zakelijke) gebruiker hetzelfde gebruiksgemak kan ervaren bij het uitwisselen van data en applicaties. Leveranciers blijven in hoog tempo innoveren, maar de meeste softwareleveranciers en cloudaanbieders zijn niet geneigd wijzigingen aan te brengen in hun commerciële modellen en technische architecturen op het gebied van switchen, uitwisselbaarheid en standaardisatie.

Voor alle organisaties en bedrijven zijn naast vele andere ook software en clouddiensten belangrijke – zo niet doorslaggevende – productiefactoren. Om hun klanten in staat te stellen duurzame groei te realiseren, moeten leveranciers verantwoordelijk leiderschap tonen en de lock-in rond hun producten en diensten verminderen. In een open innovatie-ecosysteem mag de overstap naar andere software of cloudoplossingen immers niet worden voorkomen of beperkt door een lock-in:

  • Technische lock-in door toepassing van specifieke technische omgeving of bedrijfseigen formats resulterend in veel herontwikkeling, herinvestering in infrastructuur of hoge migratiekosten.
  • Commerciële lock-in door specifiek licentiebeheer of specifieke voorwaarden, extreem goedkope/gratis licenties voor een eerste periode of veranderende prijsmodellen, die resulteren in onbeheersbare kosten in de toekomst.

 Als je een huis bouwt, weet je dat de wasmachine zal werken. Bovendien werkt hetzelfde water en elektriciteit ook met alle andere apparaten. En je kent de kosten. Aangezien data hét nut is van de data-economie, zou het moeten werken met elke applicatie, vandaag en morgen. En aangezien we allemaal in huizen wonen waar onze nutsvoorzieningen op aanvraag beschikbaar zijn, zouden we allemaal dit tweede principe moeten onderschrijven; leveranciers mogen geen technische of commerciële lock-in creëren.

Zakelijke gebruikersverenigingen Beltug, Voice, Cigref en CIO Platform Nederland pleiten voor een evenwichtige cloudmarkt: lees hier meer over de 11 ‘fair principles’ om het digitale potentieel van Europa te ontketenen.

« Terug

Fair Principle 6: Contractuele voorwaarden voor licenties en abonnementen zijn vrij van geografische- en entiteitsbeperkingen.

Fair Principle 610 augustus 2022 Zakelijke gebruikersverenigingen Beltug, Voice, Cigref en CIO Platform Nederland pleiten voor een evenwichtige cloudmarkt: 11 ‘fair principles’ om het digitale potentieel van Europa te ontketenen. ‘Fair Principle’ 6 vereist dat dat contractuele voorwaarden voor licenties en abonnementen vrij zijn van geografische en entiteitsbeperkingen. lees verder

Fair Principle 5: Contractuele voorwaarden mogen de keuze van de klant voor een cloudprovider, outsourcingpartner of hardwareplatform niet beperken of discrimineren

Fair Principles 0528 juli 2022 Zakelijke gebruikersverenigingen Beltug, Voice, Cigref en CIO Platform Nederland pleiten voor een evenwichtige cloudmarkt: 11 ‘fair principles’ om het digitale potentieel van Europa te ontketenen. ‘Fair Principle’ 5 vereist dat contractuele voorwaarden mogen de keuze van de klant voor een cloudprovider, outsourcingpartner of hardwareplatform niet beperken of discrimineren. lees verder

Fair Principle 4: De contractvoorwaarden moeten duidelijk en ondubbelzinnig zijn. Zij mogen niet eenzijdig worden gewijzigd.

2022-07-14 CIOPN Nieuws  - 4  Fair Prinicples 690x43514 juli 2022 Zakelijke gebruikersverenigingen Beltug, Voice, Cigref en CIO Platform Nederland pleiten voor een evenwichtige cloudmarkt: 11 ‘fair principles’ om het digitale potentieel van Europa te ontketenen. ‘Fair Principle’ 4 vereist dat contractuele voorwaarden duidelijk, ondubbelzinnig en niet eenzijdig te wijzigen moeten zijn. lees verder

CIOTV #75 Hoe staat het met de volwassenheid van digitale transformaties? met oa Martijn Koning en Arthur Govaert

ciotv 75 martijn en arthur04 juli 2022 In deze bijzondere vijfenzeventigste aflevering van CIOTV zijn huidig voorzitter Martijn Koning (Chief Digital & Sustainability Officer AutoBinck Group) en voormalig voorzitter Arthur Govaert (VP ... lees verder

Bekijk alle nieuwsberichten via het archief

Close