Fair Principle 2: Leveranciers mogen geen technische of commerciële lock-in creëren

Fair Principle 2: Leveranciers mogen geen technische of commerciële lock-in creëren

2022-06-23 NB Fair Principles 02Bdonderdag 23 juni 2022

Zakelijke gebruikersverenigingen Beltug, Voice, Cigref en CIO Platform Nederland pleiten voor een evenwichtige cloudmarkt: 11 ‘fair principles’ om het digitale potentieel van Europa te ontketenen. ’Fair Principle’ 2 roept elke leverancier op om een technische of commerciële lock-in te vermijden.

Zakelijke gebruikersverenigingen Beltug, Voice, Cigref en CIO Platform Nederland pleiten voor een evenwichtige cloudmarkt: 11 ‘fair principles’ om het digitale potentieel van Europa te ontketenen. ’Fair Principle’ 2 roept elke leverancier op om een ​​technische of commerciële lock-in te vermijden.

Tegenwoordig vinden we het in Europa de normaalste zaak van de wereld dat treinen allemaal op dezelfde spoorbreedte rijden, dat elektriciteit wordt geleverd op 220V en dat binnenkort alle smartphones worden geleverd met een USB-C-adapter. Dankzij alle inspanningen rond wet- en regelgeving zijn kernthema's als overstappen, uitwisselbaarheid en standaardisatie de norm geworden in volwassen industriesegmenten.

Software en cloud zijn niet alleen minder tastbare maar ook jongere industrieën. In dit segment is er nog veel werk aan de winkel voordat de (zakelijke) gebruiker hetzelfde gebruiksgemak kan ervaren bij het uitwisselen van data en applicaties. Leveranciers blijven in hoog tempo innoveren, maar de meeste softwareleveranciers en cloudaanbieders zijn niet geneigd wijzigingen aan te brengen in hun commerciële modellen en technische architecturen op het gebied van switchen, uitwisselbaarheid en standaardisatie.

Voor alle organisaties en bedrijven zijn naast vele andere ook software en clouddiensten belangrijke – zo niet doorslaggevende – productiefactoren. Om hun klanten in staat te stellen duurzame groei te realiseren, moeten leveranciers verantwoordelijk leiderschap tonen en de lock-in rond hun producten en diensten verminderen. In een open innovatie-ecosysteem mag de overstap naar andere software of cloudoplossingen immers niet worden voorkomen of beperkt door een lock-in:

  • Technische lock-in door toepassing van specifieke technische omgeving of bedrijfseigen formats resulterend in veel herontwikkeling, herinvestering in infrastructuur of hoge migratiekosten.
  • Commerciële lock-in door specifiek licentiebeheer of specifieke voorwaarden, extreem goedkope/gratis licenties voor een eerste periode of veranderende prijsmodellen, die resulteren in onbeheersbare kosten in de toekomst.

 Als je een huis bouwt, weet je dat de wasmachine zal werken. Bovendien werkt hetzelfde water en elektriciteit ook met alle andere apparaten. En je kent de kosten. Aangezien data hét nut is van de data-economie, zou het moeten werken met elke applicatie, vandaag en morgen. En aangezien we allemaal in huizen wonen waar onze nutsvoorzieningen op aanvraag beschikbaar zijn, zouden we allemaal dit tweede principe moeten onderschrijven; leveranciers mogen geen technische of commerciële lock-in creëren.

Zakelijke gebruikersverenigingen Beltug, Voice, Cigref en CIO Platform Nederland pleiten voor een evenwichtige cloudmarkt: lees hier meer over de 11 ‘fair principles’ om het digitale potentieel van Europa te ontketenen.

« Terug

Zakelijke gebruikers van IT veroordelen marktgedrag van Broadcom en roepen Europese Commissie op tot passende maatregelen

2023-06-26 | NB | CIO verenigingen roepen Breton op tot actie EUCS voorstel brengt grote gevolgen voor28 maart 2024 CIO Platform Nederland en haar drie Europese zusterverenigingen verstuurden vandaag een gezamenlijke brief aan de Europese Commissie n.a.v. mogelijk marktverstorend gedrag van Broadcom sinds de overname van VMware. lees verder

Arjen Boersma en Edward Cox treden toe tot het bestuur

2024-01-11 | Nieuwe Bestuursleden28 maart 2024 Van harte welkom, Arjen Boersma, CIO ProRail en Edward Cox, CIO Louwman Group, in het bestuur van CIO Platform Nederland. lees verder

Samen sparren voor CIO's in de zorg | Greenvillage Nieuwegein | 6 juni 2024

2024-06-06  CIO’s zorgsector  Greenvillage Nieuwegein16 maart 2024 CIO Platform Nederland organiseert een bijeenkomst voor CIO’s van organisaties die een rol spelen in de zorg, van UMC’s en ziekenhuizen tot aanbieders van langdurige zorg, op de jaardag van het platform. lees verder

Koepels roepen op tot openhouden Nationaal Groeifonds

2021-06-11 Taakafbakening Kamercommissie Digitale Zaken.png08 maart 2024 Samen met VNO-NCW, FME, NLdigital en diverse andere partijen heeft CIO Platform Nederland afgelopen week een open brief gestuurd naar de Tweede Kamer met de oproep om het Nationaal Groeifonds, en dan met name de lopende 4e ronde, open te houden. lees verder

Bekijk alle nieuwsberichten via het archief

Close