Fair Principle 6: Contractuele voorwaarden voor licenties en abonnementen zijn vrij van geografische- en entiteitsbeperkingen.

Fair Principle 6: Contractuele voorwaarden voor licenties en abonnementen zijn vrij van geografische- en entiteitsbeperkingen.

2022-08-10 NB Fair Principles 06Bwoensdag 10 augustus 2022

Zakelijke gebruikersverenigingen Beltug, Voice, Cigref en CIO Platform Nederland pleiten voor een evenwichtige cloudmarkt: 11 ‘fair principles’ om het digitale potentieel van Europa te ontketenen. ‘Fair Principle’ 6 vereist dat dat contractuele voorwaarden voor licenties en abonnementen vrij zijn van geografische en entiteitsbeperkingen.

De cloud kent geen grenzen en Europa zorgt voor vrij verkeer van goederen, diensten, kapitaal en mensen op één interne markt van de EU, maar leveranciers in de bedrijfssoftware- en cloudservicesector brengen hun oplossingen niet op de markt met deze open houding en mentaliteit.

Bedrijfssoftware en cloudservices zijn over het algemeen operationeel over de grenzen en houden geen rekening met de context van juridische entiteiten, maar de leveranciers van deze oplossingen beperken meestal het toepassingsgebied van hun licenties. Elke keer dat een klant zijn organisatiestructuur of geografische reikwijdte verandert, moet er opnieuw over een nieuw contract worden onderhandeld en ontstaat er een nieuwe mogelijkheid voor de verkoper om de algemene voorwaarden te wijzigen of de prijs te verhogen.

Het is niet de rol van de leverancier om het verwachte gebruik en het gebied waarin de klant de bedrijfssoftware en cloudservice kan toepassen te definiëren. Klanten zijn verantwoordelijk om alleen toegang te verlenen aan gebruikers die deel uitmaken van de onderneming van de klant en de oplossing te implementeren in overeenstemming met de technische vereisten. Als zodanig mag er geen beperking worden opgelegd door de verkoper met betrekking tot geografie of juridische entiteit.

Commerciële voorwaarden zijn zeer zelden gebaseerd op specifieke locaties van de zakelijke gebruikers of de juridische entiteit waartoe de zakelijke gebruikers behoren. Leveranciers ondervinden van veranderingen op deze metrieken geen nadelige gevolgen. Hetzelfde geldt voor verandering in metrieken zoals rekenkracht, capaciteit, opslag, enz. die de klant gebruikt. Het resultaat van uitbreiding van de klantorganisatie of geografie waarin die opereert, zal op een transparante en logische manier de omzet van de leverancier beïnvloeden, daarvoor is het niet nodig genoemde en vergelijkbare metrieken in de contracten op te nemen.

Klanten die licenties, abonnementen of services kopen, moeten kunnen handelen namens de onderneming waarvan ze deel uitmaken. Klanten ondernemen fusies en overnames, hebben dochterondernemingen in verschillende landen en moeten wendbaar zijn, inclusief de software die ze nodig hebben. Licenties moeten kunnen meebewegen met de productie of verkoop tussen verschillende locaties, onafhankelijk van de locatie.

Leveranciers mogen het gebruik niet beperken tot alleen de dienst die de overeenkomst aangaat en de klant moet de flexibiliteit hebben om de gekochte abonnementen te gebruiken binnen dezelfde onderneming, groep van bedrijven die een holding of groep entiteiten vormen met dezelfde doelstellingen of anderszins verbonden zijn. Alle huidige en toekomstige entiteiten moeten worden gedekt, zolang er sprake is van een meerderheidsbelang van de contracterende entiteit.

Geografische en entiteitsbeperkingen hinderen centrale inkoop- of IT-afdelingen die een afzonderlijke juridische entiteit vormen bij het kopen en distribueren van licenties binnen een onderneming of groep. Sommige voordelen van het structureren van bedrijven worden eenvoudigweg teniet gedaan door het gebruik van licenties te beperken op basis van geografische en entiteitsbeperkingen.

Conclusie? Software, cloudservices en hun gegevens zijn hulpprogramma's die op aanvraag beschikbaar zijn waar eindgebruikers ze willen gebruiken. Het zesde principe garandeert dit transparante gebruik; contractuele voorwaarden voor licenties en abonnementen zijn vrij van geografische en entiteitsbeperkingen.

« Terug

Blog: Over welke kennis en instrumenten moet de Raad van commissarissen beschikken om de risico's van de toepassing van kunstmatige intelligentie te kunnen beoordelen?

2023-12-05 | Blog | Frank Ferro04 december 2023 Ben jij als onderdeel van een raad (van commissarissen) op zoek naar meer sturing en controle op AI? Of ben je hierin geïnteresseerd? Vind inzichten en aanknopingspunten in deze blog van Frank Ferro (Director Insights, PostNL). lees verder

CIO van het Jaar 2023 – Aart Rupert, Damen

2023-11-27 | CIO DAY 2023 | Aart Rupert27 november 2023 Tijdens een wervelende show op de CIODAY werd de CIO of the Year 2023 bekendgemaakt lees verder

Blog: Het nieuwe ‘normaal’ / Changemanagement

2023-11-20 - Blog GerJan Huisjes20 november 2023 Gerjan Huisjes (Directeur, VolkerWessels ITBV) deelt zijn gedachtes en advies over de veranderende omgeving van de CIO, medewerkers en de wereld. Wat is onze rol in het 'nieuwe normaal' en hoe gaan we daarmee om? Lees het hieronder! lees verder

Blog: Digitale technologie, (voort-)bestaanszekerheid en de verkiezingen van 2023

2023-11-13 | NB | Digitale technologie, (voort-)bestaanszekerheid en de verkiezingen van 2023 .jpg13 november 2023 Op woensdag 22 november gaat Nederland naar de stembus. Ruim tweeënhalf jaar na de voorgaande verkiezingen, en nog geen twee jaar na het aantreden van Kabinet Rutte IV. En toch is de situatie volledig anders. lees verder

Bekijk alle nieuwsberichten via het archief

Close